Posao koji volimo se ne pronalazi, on se stvara

 

Pitanje koje često čujem je ,,Kako si došla na ideju da započneš svoj biznis?” Iskreno, nikada nisam imala ideju da ,,započnem svoj biznis”. Stvari su se odvijale mnogo spontanije nego što se čini.

Još tokom studija dosta vremena sam posvetila razmišljanju o tome čime bih se bavila. Veoma sam ozbiljno shvatila taj proces pronalaženja sebe. Negde na sredini studija verujem da većina nas prođe kroz neku vrstu egzistencijalne krize, jer postaješ svestan da te fakultet neće pripremiti za realan život i da ti je možda čak i odmogao u praćenju svoje inicijalne varnice koja bi trebalo da vodi ka tvom idealnom poslu i životu.

Oduvek sam bila ambiciozna u pogledu onoga što želim da ostvarim, tako da je susret moje ambicioznosti sa neupotrebljivim fakultetskim štivom doveo do toga da se upustim u različite neformalne programe edukacije. Takođe, dosta rano sam i počela da radim, tako da sam tokom studija promenila čak tri profesionalna angažmana (u jednoj medijskoj kompaniji, agenciji i startapu). Upravi svi ti edukativni programi i profesionalna iskustva pomogli su mi da steknem realniju sliku o sebi i razumem svoje prednosti i mane. Uvek sam želela da se bavim poslom koji volim, ali koliko je to izlizana fraza shvatila sam kada sam počela da se bavim onim što sam mislila da volim – marketingom i komunikacijama. Tada sam shvatila da se posao koji se voli ne pronalazi, već se stvara i gradi. Tada sam naučila i koliko volim svoju slobodu i da sam ličnost koja nije komplementarna sa spoljnim autoritetom (ukoliko ga sama ne doživim kao prirodni autoritet). Naučila sam i koliko mi je bitno da budem okružena ljudima koji su u nekim segmentima bolji od mene, koji su kreativni i od kojih mogu da učim. Takođe mi je bilo važno da svrha posla koji obavljam bude u okvirima mog kodeksa vrednosti. Iskustva u svim kompanijama u kojima sam bila nisu mi donela zadovoljstvo jer mi je uvek nešto nedostajalo od  stvari kojima sam smatrala nužnim u jednom profesionalnom okruženju. Nekada je to bio nedostatak osećaja svrhovitosti da radim na nečemu zaista važnom, a nekada odsustvo kolegijalnosti i dobrog duha u timu. Nakon što sam izmenila čak tri radna okruženja u jednoj godini – tokom četvrte godine studija – odlučila sam da bi to što tražim možda mogla da kreiram sama.

  GoWeb tim                                                                                                                                

Iako sam završila novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka, moja ljubav prema komunikacijama i pisanju, kroz dodatno usavršavanje, oblikovala se u ljubav prema digitalnom marketingu i preduzetništvu. Okolnosti su bile takve da su se moji bliski prijatelji, kao i moj partner, bavili web developmentom i web dizajnom. Spoj pravih ljudi, u pravom momentu i na pravom mestu spontano je stvorio GoWeb, agenciju za digitalni marketing i web development. U okviru GoWeb-a verujemo da je stvaranje vrednosti za klijenta naš najvažniji zadatak. Ništa nas ne čini zadovoljnijim nego kada skeptičnog klijenta pretvorimo u osobu koja razume potencijale Interneta i želi da ih iskoristi u svrhu razvoja svog poslovanja. Kako smo GoWeb pokrenuli moj partner, Miloš i ja, a da radimo sa ljudima koje sami izaberemo, uvek smo sigurni da je energija i atmosfera u kojoj se radi na nivou koji nas sve podstiče da damo svoj maksimum na svakom projektu.

GoWeb je nastao pre dve i po godine, a od tada je tržište digitalnih agencija eksponencijalno procvetalo. Kao i na svakom tržištu, preterana konkurencija dovodi do smanjenog udela u kolaču, ali i smanjenog kvaliteta obavljanja posla (ukoliko se cena usluga toliko smanjuje da bi ostala konkurentna, a postaje nerealno mala). Tako se i kod nas može primetiti trend nerealnih cena digitalnih usluga i vrlo lako možete naći agenciju koja pravi sajtove za, recimo, 200e. Ovom trendu još više doprinosi komunikaciona  strategija privatnih edukativnih institucija koje propagiraju da se nakon jednogodišnjeg kursa programiranja mogu zarađivati basnoslovne cifre. Država takođe doprinosi stvaranju takve slike, a bez realnog doprinosa u smeru rekonstrukcije obrazovnog sistema koji bi trebalo da edukuje softverske inžinjere, data scientist-e i ostale veoma tražene tehnološke kadrove. Tako se stvara pogrešna slika da ,,nedostatak IT kadrova’’ znači samo nedostatak web developera i onda svi hrle na jednogodišnje kurseve i stupaju na tržište sa malo znanja i posledično niskim cenama rada. Najbolji način da se distancirate od takvih agencija jeste kvalitet i specijalizacija, što je i poslovna filozofija GoWeb-a.

Predavanje u Startit centru na temu SEO (Search Engine Optimization)

Najvažnije kada pokrećete biznis jeste da znate čiji problem rešavate i kako ćete ga rešiti najbolje od svih. Upravo čitam knjigu Pitera Tila ,,Od nula do jedan” koja fenomenalno objašnjava biznis modele koji će stvarati budućnost. Nakon intenzivnog perioda tehnološke globalizacije, sada je vreme za tehnološke inovacije kojih bi trebalo da bude više nego što ih je sada. Da ne bih prepričavala, toplo preporučujem ovu knjigu svakome ko razmišlja o pokretanju biznisa.

Što se tiče tehničkih apsekata pokretanja firme, moram reći da je sve to išlo poprilično lako. Nismo imali administrativnih poteškoća prilikom otvaranja firme. Sama registracija firme traje nekoliko dana i potrebno je otići na dve lokacije u opštinu u kojoj se registruje firma. Naravno, cela procedura bi bila znatno olakšana da postoji mogućnost online podnošenja zahteva i registracije firme (što sam čula da sada i postoji). U svakom slučaju, posao oko pokretanja firme je neuporediv u odnosu na ono što vas čeka tokom vođenja i razvoja poslovanja, tako da ne bi trebalo da bude prepreka nikome ko je spreman ozbiljno da se založi za svoju poslovnu ideju. S obzirom na dinamičnu prirodu tržišta, čiji smo deo, svakako da razmišljamo o daljoj specijalizaciji i kreiranju svog proizvoda, jer smatramo da je to jedini način da se opstane u vremenu koje dolazi. Pre toga želimo da budemo sigurni da smo načinili dovoljno grešaka i naučili dovoljno iz njih, pre nego što se upustimo u avanturu stvaranja nečega od nule do jedan (koncept Pitera Tila).

Svakome ko želi da se bavi preduzetništvom preporučujem da pronađe svoju strast, da usavrši svoje najbolje veštine, osluškuje tržište i trendove, okruži se pravim ljudima i osmeli na rizik.

 

Anica Petrović, Founder at GoWeb