Kada radite ono što volite – privatni i poslovni život postaju jedno

Razgovarali smo sa preduzetnicom Ivanom Radojević, korisnicom Virtuelne kancelarije i bivšom coworkerkom, koja je postigla veliki uspeh sa svojom firmom Zvezdanik.

 

  1. Kao neko ko je 13 godina radio u velikoj kompaniji pre nego što ste započeli svoj biznis, možete li nam reći koliko je velika razlika: ukupno, organizaciono itd. Kako ste se tada osećali?

 

Najveća razlika je u brzini razvoja situacije i događaja, jer sve zavisi od vas, u odnosu na kompaniju gde je potrebno da se više direktora slože i odobre projekat. Odvija se toliko brzo koliko vi možete proaktivni i operativni da budete.  Ne slažem se sa većinom stereotipa koje sam pročitala o tim razlikama, a najmanje sa onom da u kompaniji radimo za druge, a u preduzetništvu za sebe. I u korporaciji radimo za sebe – radimo za platu, bonuse, zasluge, kao i u preduzetništvu, samo pod drugim okolnostima. Međutim, ono što se razlikuje je da u kompaniji svako radi svoj deo posla, pa i vi. Za vaš lični uspeh je zaslužno više saradnika iz različitih sektora, a u preduzetništvu ste apsolutno vi jedini zaslužni za sve postignute rezultate i uspehe. Preduzetnik je uglavnom posao pokrenuo iz ljubavi, a još kada dobijete prvi uzorak proizvoda, prvi otisak etikete, kada ugledate proizvod u izlogu radnje u Knez Mihailovoj ulici i, najvažnije od svega, radost kod dece i potvrde da je to što radite dobro, taj osećaj zaista nema cenu. A još kada radite ono što volite, privatni život i poslovni postaju jedno. Čak je i odnos sa spoljnim saradnicima bliskiji u preduzetništvu, te vam dobavljač svrati na sok i kolače, što je u kompaniji bilo nezamislivo.

ivana radojevic

  1. Zašto igračke? Zašto eko?

 

Majka sam deteta predškolskog uzrasta, bavila sam se kreativnim poslom i neko sam ko zna da ako nešto ne postoji može da se napravi. Upravo sam se sa svojim detetom najviše igrala praznim kutijama i od njih smo pravili razne stvari. Kroz te igre sam shvatila koliko deca vole da se igraju kutijama i da igračke kao što su Zvezdanik Kocke za maštanje ne postoje kod nas, što znači da ih treba napraviti/izmisliti. Na prethodnom poslu sam uvek u rukama imala rasklope kutija, ambalaže i slično, te su ove kocke samo spoj kako da privatno i posao bude ono što volim da radim. A kao majka i kao stanovnik ove planete Zemlje, pa još i plasiram igračku za decu, prvenstveno polazeći od sopstvenog deteta, imam dodatnu odgovornost da ta igračka bude bezbedna za decu, prijatelj društvenoj sredini radi budućih pokolenja i da dodatno širi ekološku svest.

  1. Krenuli ste i sa kreativno – edukativnim radionicama. Kakva su bila očekivanja i kakvi su rezultati? Da li možemo očekivati češće održavanje radionica?

 

I pre nego što se pojavio proizvod na tržištu uveliko sam radila radionice sa kockama. Baš to je i bio put koji sam odabrala – da se i u praksi, kroz rad sa decom, uverim da je to što radim dobro. Bila sam svesna potencijala koje ove kocke imaju, ali ne tolikog koliko se vremenom pokazalo. Zapravo, dobijala sam potvrde sa raznih strana da su kocke genijalne, ali mi je to bilo potrebno da čujem i vidim od onih kojima su i namenjene – od dece. Oduševljenje kod dece, njihovih roditelja i ostalih na tom putu, premašilo je sva moja očekivanja. I učešće na Festivalu nauke sam dogovorila dok sam samo imala uzorak kockica jer su isto tako prepoznali da Zvezdanik kocke nisu obična igračka. Sada ih koriste logopedski intituti, igraonice, vrtići, odrasli za kreativne aktivnosti i poslove, jedna naša velika kompanija u svom HR centru za edukaciju zaposlenih, prodaju se u knjižarama koje gaje prave vrednosti danas i bave se edukacijom, u njima se vrši rasad sadnica jer su biorazgradive, koriste ih deca sa posebnim potrebama…

Pomoću Zvezdanik kreativno – edukativnih eko kocki, kroz igru, deca razvijaju motoriku, maštu, inteligenciju, aktiviraju sposobnosti i veštine, one ih podstiču na divergentno razmišljanje, rad u grupi itd. Didaktičko su sredsto i igračka koja je sama po sebi dovoljna za igru a može i da se nadograđuje. Na njima može da se crta, piše, boji, lepi. Pokazalo se da deca jako lično dožive ove kocke jer prvo treba da ih sastave što predstavlja određeni proces, zatim kada ih oslikavaju i boje izražavaju svoju individualnost na drugačiji način jer je kocka 3D objekat, a ne ravan papir, te može da se oslika sa svih strana, čak i unutra, i tako pokazuju nešto što do tada nigde nisu.

Verujem da postoji još primena Zvezdanik kocki koje treba otkriti, te će radionice biti deo tog procesa.

  1. Gostovali ste na Pink televiziji, dali intervju za Cosmopolitan, Bazar i druge medije. Kako vam se dopada publicitet i koliko je doneo vašem biznisu?

 

Mediji su danas sastavni deo svakog biznisa, te ih posmatram kao priliku da na još jedan način predstavim ono što radim. Ranije me publicitet nije privlačio. Međutim sada kada predstavljam svoj proizvod, svoju firmu i na kraju sebe, a da pritom znam da je to što radim dobro i dobijam potvrde o tome sa raznih strana, kao i da čvrsto i sa ponosom stojim iza svojih reči što je najvažnije, publicitet mi se jako dopada. Divan je osećaj, naročito što sam na pomenute medije dospela jer su drugi prepoznali ono što radim, pa i In Centar, za emisiju Šira slika na N1 televiziji.

  1. Do skoro ste pored registrovane firme i bili coworker u našem prostoru. Zašto je dobro raditi u In Centru?

ivana radojevic

In Centar mi se dopao na prvi pogled. Dok su drugi centri svojom orijentisanošću na pretežno mlade ljude, freelancer-e, umetnike i kreativce delovali pomalo haotično, In Centar mi je delovao profesionalno i veoma prijatno za rad. Mirno, biznis okruženje; radni, prijemčivi, vedri i ljudi veoma dobri u svojim poslovima; zatim savetodavna pomoć od strane stručnih lica koja ga vode i spremnost da pruže i operativnu podršku, zaista izdvaja In centar od ostalih coworking prostora, kao i naravno povoljni paketi usluga.

  1. Kako je In Centar pomogao u razvoju vašeg biznisa?

 

In Centar je u najvećoj meri doprineo mojoj produktivnosti. Radno okruženje me je dodatno motivisalo i inspirisalo, dobra lokacija u blizini svih važnih institucija i potreba preduzetnika su omogućili brže obavljanje poslova. Iako sam jedini zaposleni u Zvezdaniku, zvučnost adrese, obavljanje sastanka sa saradnicima u salama za sastanke višeg standarda i biznis orijentisanom prostoru doprinelo je imidžu i ozbiljnosti i upotpunilo celokupnu sliku onoga što radim i kako želim da se predstavim.  

  1. Šta biste poručili ljudima koji žele da uđu u preduzetničke vode?

 

Nije dovoljno samo da imate ideju da radite ono što volite, već morate i da znate da radite to što želite i da budete dobri u tome što radite. Posvećenost poslu za koji se opredelite je jako važna, kao i proaktivnost u svakom momentu. Nije lako biti preduzetnik, jer posao koji nema radno vreme mnogo opterećuje privatni život. Ali zato, preduzetništvo je mnogo brži i produktivniji posao, te se brže dešavaju stvari jer zavise samo od vas, te za kratko vreme završite sve poslovne obaveze. Sve to daje rezultate. Ako ste dobri u poslu, to se oseti i vidi. I to ne može da se ne poštuje. A taj osećaj nema cenu. Zato, ‘Just do it’!